•    Mich Buschman

De Veluwe verwelkomt grote wisentstier

Geschreven in de categorie Nieuws.

De Veluwe is een ‘krachtpatser’ rijker. De wisent is een beschermde diersoort en een verrijking voor de natuur. Stichting Wisent op de Veluwe draagt in samenwerking met Staatsbosbeheer en ARK Natuurontwikkeling bij aan de instandhouding van deze bedreigde Europese bizon.

In 2016 arriveerden de eerste wisenten op de Veluwe. Ter aanvulling van de kudde is gisteren een nieuwe stier gearriveerd. De nieuwe zevenjarige stier is groot, gezond en vooral imposant. Een wisentstier kan wel tot twee meter groot worden en 1.000 kilo zwaar. De nieuwe bewoner heeft een rustig en stabiel karakter.

Vers bloed
De stier komt uit het Brabantse natuurgebied de Maashorst. Nu wordt de omgeving rond Kootwijk dus zijn nieuwe thuisplaats. In dit gebied lopen twee wisentkoeien die door de nieuwe stier kunnen worden gedekt. Beide koeien hebben vorig jaar een kalfje gehad en zijn dit jaar opnieuw vruchtbaar.  Tot op heden zijn in dit gebied alleen stiertjes geboren. De projectpartners hopen dat de nieuwe stier in de nabije toekomst voor veel kalfjes gaat zorgen.

Positieve impuls
Het wisentproject op de Veluwe helpt niet alleen om de wisent uit de gevarenzone te krijgen, maar is ook goed voor de natuur. “De wisent neemt onder meer zandbaden, rolt, schuurt en ‘schilt’ de bast van bomen. Ze maken het bos op die manier open en zorgen tegelijk voor het ontstaan van een nieuwe manier van leven voor andere beesten en insecten. Ook houden ze de Amerikaanse vogelkers goed onder de duim”, volgens Staatsbosbeheer. ARK Natuurontwikkeling,  eigenaar van de dieren,  is blij met vers, nieuw bloed in de kudde: “Deze stier beperkt de kansen op inteelt en zorgt er voor dat een gezonde kudde op de Veluwe kan worden opgebouwd”.  Ook stichting Wisent op de Veluwe is erg blij met de komst van dit stoere en indrukwekkende dier: “De excursies zijn even uitgesteld in verband met de berichtgevingen rond het Coronavirus. Echter de kudde krijgt met de komst van de stier een positieve impuls. Wij willen graag, zodra het weer kan, via onze excursies de mensen kennis laten maken met deze prachtige aanwinst in zijn eigen natuurlijke leefomgeving”. De stier loopt samen met de huidige kudde eerst korte tijd in het speciale wengebied rond. Daarna beschikt de kudde over een ruim leefgebied van 400 hectare. 

Stichting Wisent op de Veluwe is verantwoordelijk voor het realiseren van de komst van de wisenten, de communicatie en de begeleide excursies. ARK Natuurontwikkeling is kuddebeheerder en verantwoordelijk voor het welzijn van de wisenten op de Veluwe. Staatsbosbeheer stelt het terrein bij Radio Kootwijk beschikbaar voor de wisenten. Zij zijn verantwoordelijk voor het terreinbeheer en monitoring van de natuur. Door de krachten van deze partners te bundelen, is het maken van een goed leefklimaat voor de wisenten mogelijk