•    Mich Buschman

Draagvlakpeiling komst van wisent half april 2016

Geschreven in de categorie Nieuws.

Dorpsraad Radio Kootwijk heeft samen met de gemeente een draagvlakpeiling gehouden over de komst van de wisent half april naar de Veluwe. De conclusies zijn gedeeld met Staatsbosbeheer en vormden een belangrijk onderdeel van het besluit van Staatsbosbeheer over de komst van de dieren.  De uitslag is 41% positief,  36 % neutraal en 23% negatief. Er zijn veel waardevolle en kritische opmerkingen gemaakt die veelal over communicatie en informatie gaan. Staatsbosbeheer heeft besloten dat de komst van de wisenten half april doorgaat én dat gestructureerd contact nodig is met dorpsraad, gemeente en bewoners over het project. Het draagvlak blijven volgen en verstevigen is heel belangrijk.

De snelheid en kwaliteit waarmee de draagvlakpeiling is uitgevoerd door de dorpsraad en gemeente, wordt erg gewaardeerd door Staatsbosbeheer, de Stichting Wisent op de Veluwe en ARK . Het geeft veel duidelijkheid en handvatten voor de toekomstige samenwerking.

Planning
De verwachting is nu dat de 4 wisenten de tweede week van april uit Duitsland komen. Dan gaan ze eerst naar het wengebied midden in het bos. Na een wenperiode van 4-6 weken kunnen de dieren het hele leefgebied gaan verkennen. Het startmoment van de excursies is gekoppeld aan het uitvoeren van de gemaakte afspraken met het dorp over verkeer en vervoer. Ook wordt het raster voor die tijd op enkele punten verplaatst. De komende twee weken worden de drinkpoelen afgerond; dat betekent klei aanvoer, verdichten en met zand afdekken. Daarna gaat begin april stroom op het raster.