•    Mich Buschman

Nieuwe stier in kudde geplaatst

Geschreven in de categorie Nieuws.

Een nieuwe stier, een jonger dier in de bloei van zijn leven, is vanuit de wisentkudde van De Maashorst naar de Veluwe gebracht. Deze nieuwe stier kan weer voor nieuw, gezond, nageslacht gaan zorgen. De nieuwe stier, een imposant dier, werd door de kudde nieuwsgierig onthaald.

Het dier stapte vol zelfvertrouwen uit de trailer. Vervolgens maakte hij een verkennend rondje door zijn nieuwe leefgebied, en keerde terug om zijn positie als nieuwe stier in de kudde in te nemen, door dwars door de kudde te lopen en direct op de volwassen koeien af te stappen. De sociale orde was daarmee in een half uur tijd bekrachtigd.

De nieuwe stier kan de komende jaren opnieuw bijdragen aan nageslacht van de wisentkudde op de Veluwe. Daarmee leveren de dieren een waardevolle aanvulling op de verscheidenheid aan grazers die de Veluwe bevolken.

Het aantal nakomelingen van de grootste en oudste stier in de wisentkudde heeft helaas tot de situatie geleid dat  deze stier geschoten moest worden.  door de kuddebeheerder.  Dit was noodzakelijk om te voorkomen dat hij zijn eigen dochters zou bevruchten.

ARK heeft uitgebreid onderzocht waar de oudere stier herplaatst zou kunnen worden, maar vanwege zijn staat van dienst leeft in de verschillende Nederlandse kuddes al (vrouwelijk) nageslacht. Ook was sterilisatie in de huidige kudde geen optie omdat het om een fysiek sterk dier gaat dat samen met een nieuwe stier in de kudde mogelijk voor gevaarlijk en onvoorspelbaar gedrag binnen de kudde zou kunnen zorgen.

De Europese wetgeving maakt dat het slechts in heel bijzondere situaties mogelijk is dat  een dode wisent (die onder nieuwe wetgeving als gehouden vee wordt aangemerkt) in het gebied mag achterblijven. Voor de natuur zou dat bijzonder waardevol zijn: de dood is een bron van leven voor heel veel gespecialiseerde soorten, iets waar ARK al jarenlang het belang van laat zien via haar project Dood doet leven. Het bleek niet mogelijk om het dier als onderdeel van de natuurlijke kringloop van het leven in het gebied te laten. 

Foto's: Yvonne Verhoef-Witz