•    Mich Buschman

Nieuwe wisenten op de Veluwe

Geschreven in de categorie Nieuws.

Op 6 juli 2017 zijn twee wisenten uit Polen aangekomen in het wisentgebied op de Veluwe. De stier van twee jaar en de koe van één jaar oud voegen zich bij de drie dieren die hier sinds vorig jaar leven. Projectpartners Stichting Wisent op de Veluwe, Staatsbosbeheer en ARK Natuurontwikkeling zien uit naar een vlotte gewenning van de dieren aan hun nieuwe omgeving. 

Wisenten op de Veluwe
In april 2016 zijn de eerste drie dieren op de Veluwe gearriveerd. Het betekende de start van een nieuw leefgebied voor deze nog altijd bedreigde diersoort, ook wel bekend als Europese bizon. Een kleine 100 jaar geleden was de wisent uitgestorven in het wild. Wereldwijd leven er inmiddels 6000 wisenten, maar meer ruimte voor de wisent is nodig om de diersoort een toekomst te kunnen garanderen.

Foto Karsten Reiniers/Ark Natuurontwikkeling

Een aantal weken na de komst op de Veluwe in 2016 werd een gezond stierkalf geboren maar ging  een volwassen stier dood door ernstige inwendige vergroeiingen. Na zijn plotselinge dood was de wens om in ieder geval een nieuwe stier uit te zetten om te zorgen voor een natuurlijke gemengde groep wisenten die kan groeien. Er is gekozen voor een jonge stier die samen met een jonge koe nu de groep komt versterken.

Leefgebied van 400 hectare

De groep van vijf wisenten zal de komende weken intensief gemonitord worden door de partners en de betrokken vrijwilligers. De dieren krijgen de tijd te wennen aan elkaar en zullen de eerste periode in een wengebied verblijven. Daarna krijgen de dieren het gehele gebied van circa 400 hectare ter beschikking. Ook dan zullen de wisenten wekelijks gemonitord worden.

Excursies

Sinds juni 2016 worden publieksexcursies georganiseerd waarbij men onder leiding van een gids op bezoek gaat in het wisentengebied. Naast de kans wisenten te zien, is het gebied indrukwekkend om te bezoeken en wordt met grote regelmaat ander wild gespot zoals wild zwijn, edelhert en vos. De hele zomer vinden excursies plaats, reserveren kan via het tabblad reserveren op deze website.