•    Mich Buschman

Stierkalf geboren in de wisentkudde

Geschreven in de categorie Nieuws.

De wisentkudde op de Veluwe is uitgebreid met een stierkalf. Een prachtige uitbreiding waar partners Stichting Wisent op de Veluwe, ARK Natuurontwikkeling en Staatsbosbeheer trots op zijn. Het is bijzonder omdat de wisent nog steeds een bedreigde diersoort is.
Judith Slagt van ARK Natuurontwikkeling: ‘Het blijft oprecht bijzonder om nieuw leven te verwelkomen in de kudde. Zeker omdat de wisenten wereldwijd worden bedreigd met uitsterven. Wij monitoren de kudde intensief samen met FREE Nature en vrijwilligers van Stichting Wisent op de Veluwe. Het kalfje ziet er kerngezond uit en dartelt energiek rond in de kudde’. De kudde bestaat verder uit een grote stier, die de vader van het jonge kalfje is, twee volwassen koeien en twee koetjes die vorige jaar zijn geboren.
Excursies
Stichting Wisent op de Veluwe organiseert excursies onder begeleiding van een ervaren gids. ‘Een excursie is een echte wildbelevenis. Deze imposante dieren zijn alleen te bezoeken met begeleide excursies. Het is een safari op de Veluwe door uitzonderlijk mooie natuur. Tijdens deze excursies gaat de groep met een gids op zoek naar de kudde. Vrijwel zeker zie je ook ander wild’.  Aldus voorzitter van Wisent op de Veluwe Jan Wolleswinkel.     

Leefgebied
Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor dit 400 hectare grote gebied dat afgesloten is voor het publiek. Het is één van de oudste gebieden van Staatsbosbeheer. Er is bos, heidevelden en een echte zandverstuiving, deze is de grootste van West-Europa. Een deel van dit gebied is het leefgebied van de wisenten.

Robuuste Veluwe
De wisenten helpen de Veluwe gevarieerder en robuuster te maken, door meer ruimte te geven aan de natuur en haar natuurlijke processen. De wisent is een grote grazer die door zijn specifieke eetgedrag voor meer structuur in de vegetatie kan zorgen. Ze zorgen voor geleidelijke overgangen van bossen en bosjes naar struiken en struwelen en naar graslanden. Het zijn herkauwers die gras, kruiden, knoppen, blaadjes, twijgen en bast eten. Ze schillen meer bomen en struiken dan alle andere planteneters. Hierdoor maken ze meer openheid in een volwassen bos.

Het wisentproject
Het wisentproject startte in april 2016 met de komst van drie wisenten. Het wisentgebied op de Veluwe is het grootste leefgebied van wisenten in Nederland. Naast wisenten, leven er in het gebied ook andere wilde dieren zoals het edelhert en het wilde zwijn.