•    Mich Buschman

Wisenten los uit wengebied

Geschreven in de categorie Nieuws.

Foto Jan Ritzer

Op woensdag 15 juni zijn de hekken van het wengebied opengezet en hebben de wisenten op de Veluwe vanaf nu een leefgebied van 400 hectare ter beschikking.

De eerste weken na aankomst van de dieren zijn ze in een klein gebied gewend aan de nieuwe omstandigheden. Na twee maanden is het tijd voor de dieren om ook de rest van hun Veluwse leefgebied te gaan verkennen.

Tijdens de eerste weken op de Veluwe hebben ze al kennis kunnen maken met de hier aanwezige andere diersoorten. Zo sluipt er regelmatig een vos door het wengebied en komen de wilde zwijnen geregeld een kijkje nemen. Vanaf nu komen de wisenten ook vaak reeën en edelherten tegen.


De wisenten maken het goed. Het kalf groeit gestaag en de koeien nemen dikwijls een zandbad om van hun dikke wintervacht af te komen. De dieren worden sinds de start van het project dagelijks gemonitord waarbij veel enthousiaste opgeleide vrijwilligers een rol spelen. De plotselinge dood van de stier in mei was een triest moment voor alle betrokkenen. Inmiddels is uit de sectie van het dier duidelijk dat er geen aanleiding is om de overige drie dieren langer in het wengebied te houden. Zij worden ook in het grote leefgebied gemonitord. Met de wisenten in het grote leefgebied is de volgende stap in het project een feit. We kijken ernaar uit om de komende jaren veel te leren over de invloed van de dieren op hun Veluwse omgeving.