•    Mich Buschman

Wisentkalf goed beschermd

Geschreven in de categorie Nieuws.

In het wisentgebied op de Veluwe wordt tijdelijk een extra raster geplaatst. Onlangs werd het allereerste koekalf in de Veluwse natuur geboren en haar moeder is momenteel extra zorgzaam. De aanvullende omheining zorgt voor extra bescherming voor zowel het wisentkalf als het publiek.

ZORGZAME MOEDER
De dieren staan regelmatig bij het fietspad en veel mensen grijpen die kans om een mooie foto te maken. We merken echter dat mensen daarbij soms erg dicht bij het kalf komen, waardoor de moeder zenuwachtig wordt en af en toe probeert mensen bij haar kalf vandaan te jagen. Voor de rust bij moeder en kalf wordt daarom een extra raster geplaatst. Dit om tijdelijk te zorgen voor voldoende afstand van bezoekers tot het kalf en zo de wisentkoe weer tot rust te laten komen. Dit is niet alleen beter voor moeder en kalf, maar ook voor de bezoekers die onbedoeld een reactie van de moeder uitlokken en daar flink van kunnen schrikken.

NABIJHEID
Grazers in de Nederlandse natuurgebieden zijn meestal wel gewend  aan de aanwezigheid van publiek in hun leefgebied. Een zekere nabijheid tolereren ze. Maar wat is precies té nabij? Een algemene vuistregel is dat circa 25 meter afstand houden van paarden en runderen en 50 meter van wisenten prettig en veilig is voor zowel grazers als publiek. Daarbij geldt dat vooral de grazers met een jong voldoende afstand nodig hebben. Bij heel jonge kalfjes of veulens vertonen de moeders beschermend gedrag. Zulke jonge dieren kunnen immers nog niet voor zichzelf opkomen en nog niet hard wegrennen.

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar door afstand te houden, haal je de natuur juist dichterbij. Dieren vertonen dan hun natuurlijke gedrag, zonder verstoord te worden. Je kunt prachtige foto’s maken en alles goed observeren. Moeder en wisentkalf maken het overigens uitstekend en genieten van het vele malse groen dat er nu groeit door de regen.