•    Mich Buschman

Eerste Veluwse wisentkalf geboren

Geschreven in de categorie Nieuws.

BISONder nieuws. Op zaterdag 21 mei omstreeks het middaguur is het eerste Veluwse wisentkalfje geboren. De koe en het kalfje maken het goed.

Of het een vrouwelijk of mannelijk kalf is, is nog niet vastgesteld. Marinus Roseboom voorheen praktiserend dierenarts en penningmeester van Stichting Wisent op de Veluwe: ‘Dat heb ik nog niet vast kunnen stellen omdat we niet te dichtbij de dieren willen komen. We zijn natuurlijk heel nieuwsgierig maar het is noodzakelijk dat de dieren met rust gelaten worden. Ik heb wel kunnen beoordelen dat het er prima uitziet!’

ARK Natuurontwikkeling is beheerder van de dieren. Yvonne Kemp van ARK Natuurontwikkeling: ‘Fantastisch nieuws dat het kalfje geboren is. Het is het eerste kalf voor deze koe. Al snel na de geboorte likte de koe haar kalf en kort daarna dronk het kalf bij de moeder. Het zijn wilde dieren, dit blijven spannende momenten’.
Roseboom: ‘De wisentexcursies starten op 14 juni. Tot die tijd willen we de dieren absolute rust gunnen’. Op 13 juni is er een besloten bijeenkomst. Dit is de officiële aftrap met sponsoren, partners en vrijwilligers van Wisent op de Veluwe. Dan geeft prinses Laurentien als ambassadrice van Rewilding Europe de officiële start voor het wisentproject op de Veluwe.

De Veluwe draagt op deze manier bij aan de instandhouding van de wisent. De wisenten zijn een toevoeging op de huidige fauna en zorgen voor hun eigen invloed op de natuur. Zij  geven de Veluwe een extra wildernisbeleving. Stichting Wisent op de Veluwe zorgt in samenwerking met Staatsbosbeheer en ARK Natuurontwikkeling voor het welzijn van deze Europese bizon. (Bison bonasus). 

Foto Ruud Maaskant/PWN