•    Mich Buschman

Wisentstier Veluwe dood

Geschreven in de categorie Nieuws.

Op 25 mei is één van de wisenten op de Veluwe doodgegaan. De wisentstier arriveerde 12 april in het gebied vanuit Duitsland. De doodsoorzaak wordt onderzocht. De overige wisenten inclusief het pasgeboren kalf zijn in goede conditie. Net als de afgelopen weken worden de dieren dagelijks gemonitord.

De komst van de wisenten naar de Veluwe is zorgvuldig voorbereid, ook om de dieren zo goed mogelijk voor te bereiden op hun leven op de Veluwe. Zoals gepland verbleven de dieren nog in een wengebied om te wennen aan hun nieuwe leefgebied. De dieren hadden naast de natuurlijke vegetatie de beschikking tot aanvullend voer en mineralen. Tot 24 mei werden geen bijzonderheden gemeld tijdens de dagelijkse controles. De stier at goed en was aanwezig bij de andere wisenten.

Op 25 mei werd de stier tijdens monitoring ernstig verzwakt aangetroffen door de beheerders. Hierop vond overleg met de dierenarts plaats over de mogelijkheid in te grijpen en was de verantwoordelijke van ARK Natuurontwikkeling ter plaatse. De wisent is na korte tijd gestorven, ingrijpen was niet meer nodig.

Om inzicht te krijgen in de doodsoorzaak van de wisent wordt sectie verricht. Dit onderzoek is niet alleen van belang voor het wisentenproject op de Veluwe, ook andere projecten kunnen hier van leren. ARK Natuurontwikkeling zal de resultaten met hen delen. Vooral voor nieuw startende projecten met wisenten in binnen- en buitenland is dit zeer waardevol. De wisent is nog altijd een bedreigde diersoort en heeft alle hulp nodig om in aantal toe te nemen en zich meer te verspreiden over Europa.

ARK Natuurontwikkeling is sinds 2007 ook beheerder van de kudde wisenten in het Kraansvlak en sinds dit voorjaar in de Maashorst. Met de dieren in deze gebieden gaat het prima, ook zij worden dagelijks gemonitord.

Voor vragen over dit bericht kunt u contact opnemen met Yvonne Kemp, ARK Natuurontwikkeling: 06 23526708