•    Mich Buschman

Het leefterrein van de wisent

Geschreven in de categorie Nieuws.

Het leefterrein van de wisent

Het lijkt zo eenvoudig: je hebt enige hectare land. En de wil om een kleine kudde wisenten te plaatsen. Zet er een hek om heen en klaar is Kees. En dat is nu absoluut niet van toepassing. Je moet een gebied uitzoeken, waar het rustig is. Er moet voldoende voer voor wisenten aanwezig zijn. De wisent moet een meerwaarde creëren. Er moet ook voldoende water aanwezig zijn. En bovenal: er moeten voldoende euro’s gevonden worden om de startexploitatie mogelijk te maken.

Het lijkt zo eenvoudig, maar dat is niet het geval. Ondergetekende heeft vele vergaderingen met Staatsbosbeheer mee gemaakt. Ik ben onder de indruk geraakt van de deskundigheid en de vele disciplines, die nodig zijn om een gigantisch terrein goed te beheren. Alles, wat er groeit en bloeit is vastgelegd. Men heeft voor elk terrein een beheersplan opgesteld. Er zijn ecologen, die heel veel weten, wat nodig is om de Veluwe aantrekkelijk te maken of te houden. Ik ben vol bewondering voor deze organisatie, die “in transitie” is. Het zijn mega veranderingen, waar zij leiding aan moeten geven.

Gelukkig hebben we voor onze stichting een projectmanager meegekregen. Anders hadden we het nooit gered. Voor ons is Eric Klein Lebbink het vaste aanspreekpunt. Hij is fantastisch.Voor onze stichting betekent dit, dat Staatsbosbeheer een gebied heeft omheind, waar voldoende en gevarieerd voedsel aanwezig is. Zij hebben hun kennis en adressenmateriaal aangewend om een fantastisch product neer te zetten.

Zowel uit het oogpunt van economie als ecologie. Om water in deze zanderige omgeving te hebben en te houden, moet er veel gebeuren. Samenwerking met de vele disciplines zal zeker een prachtig product opleveren.
Tijdens een van deze vergadering heb ik foto's gemaakt. De dame op de onderste foto is Yvonne Kemp van Stichting ARK.

Cees Hoogeveen